La plagiocefàlia i la braquicefàlia posicional es poden prevenir. T’expliquem com.

La plagiocefàlia i la braquicefàlia posicional són dos tipus d’alteracions de la forma del crani que trobem amb freqüència entre els nadons atesos al CDIAP entre els 0 als 6 mesos de vida, però hi ha formes de prevenir la seva aparició. Si ens acompanyes, t’ho expliquem.
plagiocefàlia

Hi ha diferents alteracions que poden generar una deformitat en els ossos del crani del nadó i en el correcte creixement d’aquest, es poden produir avanç del naixement, en una etapa prenatal o després del naixement, en l’etapa postnatals. Ens centrarem a explicar-vos dos tipus de deformitats posicionals molt habituals.

Com és que el nadó pot ser susceptible de patir aquestes deformitats? 

Hi ha dues característiques del nadó que afavoreixen aquest tipus de deformitats. 

La primera: els ossos del crani d’un nadó encara no estan desenvolupats, són modelables i susceptibles de deformar-se davant una pressió externa continuada. 

La segona característica: En els primers mesos de vida el nadó no té prou capacitat de fer canvis posturals tot sol. El poc control del cap pot fer que quedi recolzat en una mateixa posició durant molta estona. Així depèn de l’adult per evitar que el crani modelable quedi recolzat molta estona sobre una mateixa superfície.

La combinació d’aquestes dues característiques són determinants per a l’aparició de moltes de les plagiocefàlies i braquicefàlies. Incidir en els canvis posturals que l’infant encara no pot fer la clau de la prevenció.

En la plagiocefàlia es pot observar com un lateral posterior del crani és més pla que l’altre, i pot anar acompanyat d’asimetria facial, en la braquicefàlia s’observa un aplanament de tota la zona posterior del crani. 

Com pots prevenir-la?

Mentre el nadó  està despert afavoreix els canvis posturals.

Canviant-lo de postura:

  •  Posa’l a estones panxa a terra.
  • Estira’l de costat, tant sobre el costat  dret com el costat esquerre.
  • Mentre li dones pit o biberó o està als teus braços, procura canviar-te’l de braç.

Canvia de superfície, pots posar el teu nadó sobre el bressol, el llit gran o al sofà (assegurant que no pugui caure), a terra sobre una manteta.

Quan fer els canvis posturals?

TOT MOMENT ÉS BO: pots afavorir aquests  canvis de postura  durant les activitats de la vida diària  com per exemple quan canvies el bolquer, quan el vesteixes, al bany i després del bany, durant les estones de joc i moixaines, mentre li dones el pit o el biberó. 

Per sortir al carrer pots alternar les estones amb el  cotxet i el porteig tant amb mocador com amb motxilla. És una bona manera de transportar el teu nadó, afavoreix el contacte amb tu,  el control postural i evita pressions al crani.

Mentre està dormint: L’infant dorm boca amunt però el seu cap pot girar a un costat i a l’altre o bé mantenir-se mirant cap amunt. Procura que després de cada toma o a cada període de son, alterni aquestes opcions. 

Dificultats comunes per seguir les pautes:

– Al meu nadó no li agrada estar bocaterrosa: els nadons aconsegueixen estar còmodes en aquesta postura a poc a poc. A l’inici no tenen prou forces per mantenir el cap amunt i poden sentir-se incòmodes i sols. No passa res si no es mantenen molta estona en aquesta postura, l’important és fer petites estones, encara que sigui un minut, però molts cops al dia i sempre gaudint de la teva companyia. 

El pots ajudar a mantenir aquesta postura si poses una tovallola o una manteta enrotllada sota les seves aixelles i el seu pit, així estarà més elevat i li serà més fàcil aixecar el cap. També el pots estirar bocaterrosa sobre el teu pit i quan aixequi el cap et veurà, ets el millor estímul que hi ha.

– Pot passar que el teu infant tingui preferència per girar el cap a un costat més que a l’altre. Si comproves que és una preferència sostinguda i que no pots  girar el cap del teu nadó al cantó contrari:

  • Observa si hi ha un estímul de l’entorn que li cridi molt l’atenció i  faci mantenir la postura  (llum, color, la mare o el pare, objectes mòbils, joguines …). Si és així modifica l’entorn, canvia el bressol de posició, la joguina de costat o el que sigui necessari per aconseguir que canviï el costat cap on mira.
  • Si has estat estimulant el canvi o el gir del cap i el nadó no pot o no es deixa, pot estar associat a torticolis congènita, consulta amb el pediatre. 

Així  doncs si tens en compte aquests consells, podràs prevenir la plagiocefàlia i la braquicefàlia posicional mentre acompanyes el teu nadó a explorar l’espai i l’entorn, a conèixer el seu cos i a descobrir el moviment  tot gaudint d’una bona estona amb tu. 

Si veieu signes de plagiocefàlia i/o braquicefàlia  consulteu al vostre pediatra.  Cal fer una valoració per un professional. 

Rosa Meseguer, Eulàlia Gallart i Cristina Bel, Fisioterapeutes especialistes en atenció precoç.

CDIAP BAULA, Hospitalet de LLobregat